Ajánló – referencia levél

Ajánló – referencia levél

A munkáltatók többsége pozitívan értékeli, ha a pályázó rendelkezik referenciákkal, azaz fel tud sorakoztatni olyan személyeket, akiktől a leendő munkáltató véleményt, ajánlást kérhet.

A referenciák lehetnek szóbeliek, de általában levél formájában írásba foglaljuk őket.

A szóbeli referenciák esetében elegendő, ha az önéletrajzunk végén tüntetjük föl azon személyeknek a nevét, beosztását, és elérhetőségét, akiktől a leendő munkáltató tájékoztatást kérhet személyünkkel kapcsolatban. Fontos, hogy a megjelölt referencia személyeket tájékoztassuk arról, hogy kiknek adtuk meg az elérhetőségét és milyen célból!

Referencia személyként általában korábbi munkahelyi vezetőinket, munkatársainkat szoktuk megjelölni, akik jól ismerhetik munkánkat, szakmai tevékenységünket.

A referenciák írásos formája a referencia, illetve ajánlólevél.

Ajánlólevelet inkább jelentős társadalmi, gazdasági pozícióban lévő vagy az adott szakmában elismert szakembertől érdemes kérni, előzetes egyeztetés után.

Nem várhatjuk el az ajánlólevelet adó szakembertől, aki egyébiránt nagyon elfoglalt lehet, hogy ő szerkessze meg az ajánló levelünket. Jelentős támpontot, konkrét vázpontokat kell, hogy biztosítsunk a számára, amely alapján már könnyedén elkészítheti az ajánló levelünket. Legjobb az, ha már előre megfogalmazott levelet állítunk össze a számára, melyet neki már csak ki kell igazítania és aláírnia.

Miről szóljon, és mit tartalmazzon egy ajánló levél?

Az ajánló levél rólunk tartalmaz olyan kedvező információkat, melyek a munkavállalásunk szempontjából fontosak lehetnek, mint;

  • munkához való viszonyunk,
  • megbízhatóság
  • együttműködés a kollégákkal
  • problémamegoldó képesség
  • csapatmunka
  • önállóság
  • lojalitás
  • pontosság
  • stb.

vagyis alapvetően a személyes kompetenciáink leltáráról van szó.

Ezenkívül ki kell még térni a munkatapasztalatra, ezen belül pedig mennyi ideig, milyen részfeladatok ellátásáért feleltünk. Előmenetel a munkahelyi hierachiában, mikor és mennyi ideig dolgoztunk együtt a referenciát adó személlyel. Egyben fontos kihangsúlyozni, hogy milyen pozícióra, munkafeladatra tudja személyünket nyugodt szívvel ajánlani.

Tehát a referenciát – ajánló levelet kérni kell!

Egy lehetséges forma az ajánló levél kéréséhez:

By By Boci Édesipari Művek                              3900 Szerencs, Cukorgyári út 1-3.

Kedves Kenézy Zoltán Úr!

A múlt csütörtöki telefon beszélgetésünknek megfelelően küldöm Önnek azt a  levelet amiről szó volt.
Köszönöm, hogy hajlandó nekem ajánló levelet adni. Mivel ezt az ajánló levelet több munkahelyre is el szeretném küldeni, kérem legyen szíves így címezni:
„ ………………………………………  Úr / Asszony!”
A levélben esetleg megemlíthetné, hogy lelkiismeretes,, kitartó, és együttműködő vagyok, s jól megértem magam az emberekkel, stb.  Az alkalmazók nagy jelentőséget tulajdonítanak az ilyen jellegű, első kézből származó személyes információknak. Arra is kérem, hogy a levelet (leveleket), a cégük fejléces levélpapírjára írja. A levélben szerepeljen az Ön telefonszáma, beosztása és címe, hogy gördülékeny lehessen Önnel a kapcsolatfelvétel, ha ez szükségessé válik.

Hálás vagyok Önnek az ajánlólevél megírásáért, ez nagy segítséget jelent a számomra. Mielőbb szeretnék munkát találni, ha esetleg tudomást szerez valamilyen megüresedett állásról, kérem feltétlenül értesítsen róla.

Mellékelten megküldöm önéletrajzomat, ami tartalmazza azokat a munkatapasztalatokat is melyekre már a közös munkánk után tettem szert.  Lekötelezne, ha továbbküldené olyan személyeknek, akik olyan állásokat ajánlhatnak, mint amelyeket én keresek.

Még egyszer köszönöm kedvességét és kérem adja át üdvözletemet a többi kollégának is.

Üdvözlettel:                                                                                                 Szadai Szabolcs

A fentebb vázolt levél egy nyílt ajánló levél kérésére vonatkozott.

Mi a különbség?

A nyílt ajánló levelet akkor alkalmazzunk, mikor nem tudni pontosan előre, hogy mely lehetséges munkaadóhoz küldjük el a pályázati anyagunkat. Jellemző, hogy a referencia személy ilyenkor több biankó ajánlólevelet ír a részünkre.

Ajánló levél – referencia levél esetében ismert a leendő munkáltató, a pályázatokat fogadó személy neve, és pontos elérhetősége. Így ezek az adatok szerepelnek az ajánló levében. Továbbá a potenciális munkáltató szolgáltatási-termelési profilját ismerve, a személyes információkat is ennek megfelelően lehet csoportosítani felsorolni benne. Az ilyen ajánló illetve referencia levél csak egy megcélzott munkáltatónak szól.

 

Nyílt ajánlólevél minta letöltése

Ajánlólevél minta letöltése