Szakmai életút

Szakmai életút

A szakmai életút kevésbé strukturált, mint egy önéletrajz, de az életútírásnak is van néhány formai jellemzője. A szakmai életút részletesen, egyben olvasmányos formában mutatja be a tanulmányi előmenetelünket, szakmai tapasztalatunk folyamatos bővülését, azaz a szakmai fejlődésünket, szakmai munkásságunkat.

Jellemzője, hogy a tényszerű adatok mellett helyet kap benne a motivációnk és érdeklődésünk indoklása is.

Egy-egy tanulmány vagy tapasztalati rész, kiegészülve a szubjektív elemekkel (érdeklődés, motiváció) alkot egy bekezdésnyi részt. A tanulmányaink és a szakmai tapasztalataink leírása időrendi sorrendben szerepelnek benne. Vagyis nem fordított időrendi sorrendben, mivel az a személy, aki a szakmai életutunkat olvassa alapvetően a fejlődésünkre, a szakmai munkásságunk elmélyülésének folyamatára kíváncsi, ebből következik, hogy ideje és kapacitása is van arra, hogy életutunkat figyelemmel olvassa.

A szakmai életútban szerepeltetünk minden olyan tanulmányt, továbbképzést, előadáson való részvételt, amely a szakmai érdeklődésünk körébe tartozik. Ugyancsak hasonló formában tüntetjük fel a tapasztalatokat melyek a szakmai ismereteinket, jártasságunkat hivatottak jellemezni. Azaz a munkaviszonyon kívüli tapasztalatokat is kellő részletességgel kell leírni, mint képzésen beüli gyakorlatszerzés, gyakornoki munka, önkéntes tevékenység, tapasztalatszerző- és tanulmány utak, szakmai előkészítő munka, jó gyakorlatok megismerése, workshop, szakmai rendezvényeken való részvétel, stb.

Szükséges ismertetni a szakmai életútban a szakmai szervezetek béli tagságokat, betöltött pozíciókat.  A társadalmi és közösségi szerepvállalásunkat is kell részletezni. Általában a szakmai életút végén kap helyet a publikációs jegyzék.