Önéletrajz

Minden amit az önéletrajzírásról és az álláspályázati anyag összeállításáról tudni kell:

Az önéletrajzról általában

Amikor az ember munkát keres, fontos, hogy készítsen – iskolai végzettségének (képzettségének) és az eddigi tapasztalatainak összegzésével egy önéletrajzot. Az önéletrajzot felfoghatjuk, mint egyfajta önmagunkról szóló hirdetést, amely összefoglalja a szükséges információt a leendő munkaadó számára. Az önéletrajz tartalmazza az iskolai végzettségre vagy más képzettségre vonatkozó részletes információkat, a munkával kapcsolatos tapasztalatokat – azokat is, amelyeket nem csak fizetésért végzett munka során szereztünk – és egyéb ide vonatkozó személyes adatot.

Lehet fölmerül a kérdés, mi szükség van arra, hogy önéletrajzot írjunk?, hisz a munkaadó minden információt megtalál a (az online) jelentkezési lapon. Nos egyrészt, nem mindegyik munkáltatónak van rendszeresített (illetve a meghirdetett pozícióhoz szerkesztett online) jelentkezési lapja, másrészt az önéletrajz nagyobb lehetőséget ad annak a képnek a formázásában, melyet a leendő munkaadó alakít ki a pályázóról. Az önéletrajzot ugyanis úgy alakíthatjuk, hogy pozitív képet fessen rólunk a munkaadó előtt, mivel kiemelhetjük azokat a tapasztalatokat, képességeket és készségeket, amelyekre leginkább szükség van annak a pozíciónak a betöltéséhez, amelyet megpályáztunk.

Még jelentősebb az önéletrajznak a szerepe akkor, amikor nem jelentkezési lap kitöltésével “kezdjük” az állás megpályázását, mert azonnal az önéletrajz beküldését kérik. Egy önéletrajz rendszerint csak egy vagy két lap terjedelmű. Tömören kell megfogalmaznia az ide vonatkozó legfontosabb információkat.

 • Olyan formát válasszon önéletrajza megfogalmazására, ami tapasztalatait kiemeli
 • Győződjön meg arról, hogy a közölt információk világosak, jól olvashatók, konkrétak, és pozitívak.
 • Önéletrajzát írja (vagy kérjen ebben segítséget, amennyiben nem tudja megfelelően kezelni a programot) szövegszerkesztőn, ha a munkaadó nem kéri külön a kézírásos önéletrajzot. (A hirdetésekben szereplő “kézzel írott önéletrajzot kérünk” felhívást a munkáltatók többsége úgy értelmezi, hogy a géppel szerkesztett mellett legyen kézzel írt is!)
 • Kétoldalnyi szövegnél ne legyen hosszabb, mert ezen túl, az olvasása már fárasztóvá válik, de lehet, hogy az egy oldalnyi nem kelti fel az érdeklődést.
 • Pontról – pontra sorolja fel az egyes állásinformációkat. (funkcionális önéletrajz kivételével)

Az önéletrajzoknak – az én felfogásomban, a mai munkaerőpiacon – három alapvető típusa van, a “klasszikus” kategóriában:

 • funkcionális önéletrajz, amit nevezünk teljesítmény önéletrajznak is
 • kronologikus önéletrajz, azaz időrendi
 • kombinált önéletrajz, amely az előző két formának az előnyös tulajdonságait ötvözi

Az EU normának megfelelő – EU Pass sablon – és a 45/2012. (III. 20.) Korm. rendelet szerinti, a magyar közigazgatásban elvárt önéletrajz formátumokat, a kombinált alaptípushoz sorolom. A különbség az, hogy az EU -s önéletrajzot és a közszolgálati önéletrajzot egy előrestrukturált sablonnak megfelelően “feltöltjük” az adatainkkal.

A leíró jellegű önéletrajzi forma mára gyakorlatilag kiszorult a munkaerőpiacról, csak elvétve lehet rá szükség, valamely művészeti vagy a művészethez közelálló pozíció kapcsán.

Az “újszerű” (gerilla) önéletrajz megjelenési formák, egyre szélesebb körben terjednek:

 • Videó önéletrajz (videó CV)
 • Videóinterjú
 • Munkavállalói portfólió
 • Prezi
 • Közösségi oldalakon kialakított adatlap

Amikor egy munkáltató részletes szakmai önéletrajzot kér a pályázótól, általában olyan kombinált önéletrajra gondol, amelyben a megpályázandó munkakört alátámasztó munkatapasztalatokat illetve a munkakörhöz tartozó feladatokat kellően részletezni szükséges.

Bizonyos vezető pozíciók vagy kulcsfontosságú szakmai feladatok ellátása során szükséges lehet a szakmai életút elkészítése is. Nem keverendő össze a szakmai önéletrajzzal! A szakmai életút a szakmai tevékenység részletes bemutatásán túl, a szakma iránti elkötelezettségünket, a szakma szeretetét, a szakmában való folyamatos “jelenlétünket”, tudományos tevékenységünket, szakmai céljainkat is prezentálja. A szakmai életút kevésbé strukturált, mint a szakmai (kombinált) önéletrajz. A szakmai életút a szakmai munkásságunk illusztrálására szolgál és terjedelme akár több oldal is lehet.

Az önéletrajz “kötelező” melléklete a kísérőlevél illetve a motivációs levél.

Ma már elképzelhetetlen az álláskeresés Internet használata nélkül. A számítástechnika térhódítása megváltoztatta az álláskeresési szokásokat is – leginkább a fiatalok körében – az Internet nyújtotta lehetőségek keltették életre a videó CV-t, és a videó interjút is.

Pályázati anyag tartalma:

Általános pályázati anyag;

 • önéletrajz
 • kísérő / motivációs levél
 • bizonyítványok, oklevelek másolatai
 • erkölcsi bizonyítvány, ritkább esetben fedhetetlenségi igazolás

Kulcspozíciók esetében szükséges lehet még;

 • szakmai életút
 • ajánló levél
 • referencia személyek megnevezése
 • publikációs lista
 • Szakmai koncepció (terv) a megpályázandó pozíció irányítási-szervezési, működtetési, és szakmai feladataira vonatkozóan

Ha mindezek ellenére problémát jelentene Önnek az önéletrajza, illetve álláspályázati anyaga elkészítése, keressen bizalommal az info@jobdoktor.hu email címen.

Bővebben a funkcionális (teljesítmény) önéletrajzról + (minta letöltése)

Bővebben a kronologikus önéletrajzról + (minta letöltése)

Bővebben a kombinált önéletrajzról + (minta letöltése)

Bővebben az EU önéletrajz formáról + (sablon letöltése)

Bővebben a közszolgálati önéletrajzról + (sablon letöltése)

Bővebben a videó CV -ről

Bővebben a videó interjúról

Bővebben a kísérőlevélről + (minta letöltése)

Bővebben a motivációs levélről + (minta letöltése)

Bővebben az ajánlólevélről (referencialevél) (minta letöltése)

Bővebben a szakmai életútról + (minta letöltése)

Bővebben a szakmai – vezetői koncepcióról + (minták letöltése)